Artikelen
Artikelen over het verantwoord verwarmen van kerken
GRATIS toegangskaarten Kerkenbeurs 2020
Uiteraard staan we ook dit jaar weer met een stand op de Kerkenbeurs, in de Jaarbeurs te Utrecht op vrijdag 22 en zaterdag 23 maart. U kunt GRATIS entree krijgen door kaarten te bestellen met onze kortingscode KB2019KVV .
Ook zullen we dit jaar weer een presentatie geven, dit keer met als thema “Een duurzame, gasloze kerk, maar hoe?” De presentatie zal op vrijdag 22 maart om 13:10u gegeven worden in de gele zaal.
In Memoriam: Arie van Middelkoop
Met grote verslagenheid heb ik vernomen dat mijn zeer gewaardeerde collega Arie van Middelkoop op zondag 12 augustus plotseling is overleden. In de jaren dat wij hebben mogen samenwerken, heb ik Arie leren kennen als een zeer gedreven persoon, met een enorme passie voor Kerkgebouwen. Als installatieadviseur kon hij telkens weer maatwerk oplossingen bedenken om te komen tot een verantwoorde verwarmingsinstallatie. Ik voel mij zeer dankbaar dat ik met Arie heb mogen samenwerken, en van zijn expertise heb mogen leren.

Vernieuwbouw Maria Koninginkerk te Deventer in uitvoering
Ruim 2 maanden geleden zijn door alle betrokken partijen de contracten getekend voor de vernieuwbouw van de Maria Koninginkerk te Deventer. Inmiddels is men met de bouw begonnen en ligt de fundering er al. Niet alleen in de idee- en ontwerpfase waren wij betrokken. Ook in de uitvoeringsfase zitten wij nog volop in dit project en ondersteunen de opdrachtgever met betrekking tot de uitvoeringsbegeleiding van dit project.

Presentatie “Wat kost een verwarmingsinstallatie?”
Op de Kerkenbeurs Nederland die op 17 en 18 maart j.l. werd gehouden, hebben we een presentatie gegeven waarin verteld werd welke factoren een rol spelen bij het bepalen van de meest passende verwarmingsinstallatie voor uw kerkgebouw. Het ontwerp van een verwarmingsinstallatie is maatwerk omdat het afhankelijk is van de afmetingen van het gebouw, de wensen van de opdrachtgever en de randvoorwaarden die vaak gesteld moeten worden ten behoeve van het behoud van het gebouw en gevoelige interieurstukken.

Vloerverwarming in een kerk
Verwarming met vloerverwarming bestaat uit zowel het verwarmen van lucht in de ruimte als stralingsverwarming. Doordat de vloer verwarmd wordt en een hogere temperatuur bereikt, zal er warmteoverdracht plaats vinden van de vloer naar de omgevingslucht. De lucht verkrijgt een hogere temperatuur en zal daardoor opstijgen. Het gevolg is dat er een vacuüm ontstaat dat plaats maakt voor koudere lucht uit de ruimte. In het grensgebied, waar de verwarmde vloer overgaat in een onverwarmde vloer, zullen meerdere luchtstromingen ontstaan. Enerzijds zal lucht uit de relatief koude omgeving naar het grensgebied stromen doordat verwarmde lucht opstijgt. Anderzijds zal lucht vanuit de verwarmde vloer naar het grensgebied stromen. Het resultaat is een luchtstroming die afhankelijk van de diverse luchttemperaturen gevormd wordt.

Een uitgedroogde kerk
Als de relatieve luchtvochtigheid snel en vaak verandert, zorgt dat voor nogal wat beweging in natuurlijk materiaal. Die beweging zal vooral plaatsvinden aan de oppervlakte, terwijl de kern rustiger blijft. En dat creëert spanning. Die spanning kan zo ver oplopen dat materiaal zoals hout krom trekt of scheurt. Door het binnenklimaat van een kerk binnen bepaalde grenzen te houden (bij het verwarmen en afkoelen), kunnen natuurlijke materialen beschermd worden. De houten gewelven hoeven niet te scheuren en het orgel blijft zuiver klinken. Voor een advies over luchtvochtigheid op maat komen we graag bij u op bezoek.