Comfort in de kerk – meer dan alleen temperatuur

thermisch comfortThermisch comfort

Ieder mens is anders. Wat de één thermisch comfortabel vindt, kan de ander als ‘fris’ of juist ‘een beetje te warm’ omschrijven. Toch is uit meerdere onderzoeken gebleken dat een groot deel van de mensen het wel eens kan worden over wat comfortabel is. Met de (objectieve) beoordeling van dit zogenoemde klimaatcomfort houden wij ons dagelijks bezig en we richten ons daarbij specifiek op kerkgebouwen.

Fanger

De meest gebruikte methode om thermisch comfort te beschrijven, is ontwikkeld door een Deense Professor. Deze professor (P.O. Fanger) heeft het met die methode ook eenvoudiger gemaakt om de oorzaak van klachten te vinden. Uit zijn bevindingen blijkt dat er erg veel factoren van invloed zijn op thermisch comfort. Een kleine greep hieruit: de luchttemperatuur, de gemiddelde stralingstemperatuur, de luchtsnelheid en de relatieve vochtigheid.

Score

Professor Fanger heeft het mogelijk gemaakt om aan bijna alle factoren een waarde te geven. Door de gegevens samen te brengen, kunnen we vooraf bepalen hoe de gebruikers van een gebouw het comfort zullen beleven. De schaal loopt van -3 tot +3 en de optimale waarde – de voorspeller van zo veel mogelijk tevreden gebruikers – ligt tussen de -0.5 en de +0.5. Ook dan zullen er mensen zijn die niet volledig tevreden zijn (minimaal circa 5%), maar met deze score wordt wel het maximaal haalbare comfort bereikt.

Thermisch comfort in de kerk

Nu is het zo dat professor Fanger zijn methode niet gericht heeft op kerkgebouwen. De basis van zijn model, die toch zeer bruikbaar is, vertalen wij naar de situatie in kerkgebouwen. Om zo een zo hoog mogelijk niveau van comfort te behalen, natuurlijk zonder daarbij schade aan te brengen aan het gebouw. In haar promotiestudie heeft Dionne Limpens-Neilen onderzocht hoe deze vertaalslag naar een kerk gemaakt moet worden. We richten ons op factoren waar invloed op uitgeoefend kan worden, zoals de luchttemperatuur en luchtsnelheid of relatieve vochtigheid. Andere factoren kunnen wij immers weer niet beïnvloeden, denk bijvoorbeeld aan de warmte van de kleding van bezoekers. Want ieder mens is anders en dit soort dingen bepalen ze gelukkig zelf.

Wij zijn erg benieuwd naar de comfort-beleving in uw kerk. Welke temperaturen hanteren jullie tijdens de kerkdienst en hoe worden deze door de bezoekers gewaardeerd? Hoe gaan jullie om met relatieve luchtvochtigheid, luchtsnelheden, stralingstemperatuur etc? U kunt uw reactie achterlaten in het reactieveld onderaan deze pagina.

Wilt u dit artikel delen met uw netwerk?

U kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn etc. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.