Een kerkgebouw herbestemmen?

Wilt u een kerkgebouw herbestemmen?

Bij het herbestemmen van een kerkgebouw komen veel vragen tevoorschijn:

*Welke functie willen we het gebouw geven? Wat kunnen / willen / mogen we met zo’n gebouw doen? Aan welke regels moeten we ons houden? Hoe kunnen we een oud gebouw met dikke massieve, koude constructies verwarmen zonder enorm hoge energiekosten?” Welke specialisten hebben we nodig om ons te adviseren? Wie moeten we op welk moment inschakelen?

Op deze en nog vele andere vragen helpen wij u om een antwoord te vinden.

In de praktijk komen we vaak installateurs tegen die zich met deze vragen bezig houden. Echter, is een installateur vaak gebonden aan zijn/haar eigen producten en heeft men dus een voorkeur voor een bepaald systeem. De vraag is, of dit dan ook altijd het meest passende systeem is bij uw gebouw, gebruik en uw budget.

Ook bouwfysici die zich bezighouden met binnenklimaat en comfort in gebouwen zijn vaak betrokken bij zulke vraagstukken. Echter, een (monumentaal) kerkgebouw is veel groter en heeft veel meer randvoorwaarden dan een woning, kantoor, of welk ander gebouw dan ook. Vaak worden essentiële zaken over het hoofd gezien of beschikt men niet over alle benodigde expertise.

Binnen Kerken Verantwoord Verwarmen zijn alle benodigde expertises aanwezig. Middels jarenlang wetenschappelijk – en praktijkonderzoek is veel kennis opgedaan over het thermisch comfort van mensen en het binnenklimaat in monumentale gebouwen, behoud van munomentale gebouwen en behoud van interieurstukken zoals orgels, wand- en plafondschilderingen, houtsnijwerken etc.

De bouwfysicus adviseert op basis van een inventarisatie van het gebruik, het gebouw, het aanwezige interieur en de aanwezige verwarmingsinstallatie, wat het meest optimale klimaat voor uw kerk is, afgestemd op uw situatie. Hieruit volgt een programma van eisen dat gesteld wordt aan het binnenklimaat.

Vervolgens geeft de installatie-adviseur vanuit dit opgestelde programma van eisen advies over welke verwarmingsinstallaties geschikt zijn om dit gewenste binnenklimaat te realiseren. Het kan hierbij gaan van aanpassingen of uitbreiding/aanvulling van de reeds bestaande verwarmingsinstallatie, tot het maken van een  ontwerp voor een compleet nieuwe installatie (inclusief regeling, en monitoring van het binnenklimaat etc.). Ook de aanbesteding en selectie van een installateur alsmede de uitvoeringsbegeleiding en opleveringscontrole kunnen wij voor u verzorgen.

Wij kunnen u onder andere van dienst zijn op de volgende onderdelen:

 • inventarisatie gebouw, installatie, gebruik, etc.
 • metingen aan het bestaande binnenklimaat
 • advisering mbt het meest verantwoorde binnenklimaat in uw kerk
 • advisering/ontwerp nieuwe installatie en schrijven van het bestek;
 • aanbesteding/selectie van een bekwame installateur;
 • controle werktekeningen etc;
 • uitvoeringsbegeleiding en -controle;
 • opleveringscontrole;
 • monitoring na oplevering (continue metingen ter controle functioneren installatie en het resulterende binnenklimaat);

Door intensieve samenwerking van de bouwfysicus en de installatie-adviseur gedurende het gehele traject ontstaat een efficiente werkwijze waarbij misverstanden voorkomen worden en ook de installatieadviseur geheel op de hoogte is waarom bepaalde eisen aan het binnenklimaat gesteld worden.

Wij bieden u een totaalpakket aan waarbij uw verwarmingsinstallatie optimaal is afgestemd op uw kerkgebouw, het interieur, de mensen (het gebruik) en uw beschikbare budget, waardoor u maximaal kunt besparen op de kosten. Wie wil dat nu niet?

 

 

Neem geheel vrijblijvend contact op

Heeft u nog vragen? Wilt u weten hoe wij u kunnen helpen? Neem telefonisch contact op via 06-57327454 voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Of vul via onderstaande knop het contactformulier in.

Like ons op Facebook

Facebook Pagelike Widget

Volg ons ook op:

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin