Kerkgebouwen: puzzelen met comfort, behoud en energieverbruik

kerk_puzzel

Het verwarmen van kerken is, vergeleken bij de leeftijd van de meeste kerkgebouwen, een relatief nieuw concept. Want nog maar enkele tientallen jaren geleden hadden kerkbezoekers heel andere verwachtingen bij het comfort van een kerk. Mensen kwamen te voet of op de fiets, kwamen opgewarmd aan en dikke kleding moest het verblijf in een onverwarmde ruimte enigszins behaaglijk maken. Dat is veranderd. Nu komen mensen in een verwarmde auto, in te dunne kleding voor het winterseizoen en verwachten zij toch een bepaald comfort.

Kerkgebouwen zijn helaas niet berekend op die veranderde wensen en eisen. Natuurlijk is verwarmen mogelijk, maar dat brengt een hoog energieverbruik met zich mee. Daarnaast, en dat blijkt nog wel eens een verrassing te zijn, kan onzorgvuldig verwarmen schade aan het gebouw en het kostbare interieur (orgel, met zich mee brengen. Nadat er gedurende meerdere jaren en zonder een goed plan verwarmd is, worden beheerders met de gevolgen geconfronteerd: uitgedroogde en vals klinkende orgels, bladderende muurschilderingen of gebarsten en gescheurd hout en de daarbij behorende hoogoplopende restauratiekosten.

Gelukkig is het heel goed mogelijk om een kerkgebouw verantwoord te verwarmen. Het doel daarbij is een veilig klimaat voor het gebouw en hoog comfort voor de gebruikers. De klimaatbeheersing in een kerk is wel een puzzel: comfort voor de gebruikers, het behoud van het gebouw en het interieur en het energieverbruik moeten goed op elkaar afgestemd worden. Dat wij daar de juiste kennis en, niet onbelangrijk, meetinstrumenten voor hebben, blijkt uit eerdere projecten. Om alvast wat kennis te delen, zullen wij in de komende maanden meer uitleg geven over de verschillende aspecten van klimaatbeheersing in kerken.

Wilt u nu al meer weten over het verantwoord verwarmen van kerken? Neem dan contact op via 06 -57 32 74 54 voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.