NH kerk Beusichem

Karakterisering aan de hand van kengetallen

Het kerkgebouw

De NH kerk Beusichem is gebouwd in 1422, nadat de toenmalige kerk afgebrand was. In 1995 – 1996 is de kerk gerestaureerd en is er gelijktijdig vloerverwarming in combinatie met radiatoren en bankverwarming aangebracht. In 2000 is er luchtverwarming in de kerk aangebracht. De buitenwanden van de kerk zijn opgebouwd uit gevelklinkers met een dikte van circa 85cm. Aan de binnenzijde zijn de wanden afgewerkt met een zout- en vochtbestendig pleister waarover een minerale verf is aangebracht. aan de buitenzijde zijn de gevels gepleisterd met een kalkpleister. De ramen zijn voorzien van blank glas. De vloer in de kerk bestaat uit een 15cm dikke betonvloer waarop een isolatiepakket met vloerverwarming is aangebracht. Hardstenen tegels en grafzerken dekken het geheel af. Het gewelf is opgebouwd uit geverfde planken van red-cedar.

Het orgel

In de kerk is een orgel aanwezig dat er in 1858 werd geplaatst. Het is een orgel van de firma Batz & Co. en volgens kenners een van de beste Batz-Witte orgels. Tijdens de renovatie van de kerk is ook het orgel gerestaureerd en geheel in ivoorwit geschilderd. De bekroningen zijn opgehoogd met goud.

Uitgevoerde werkzaamheden

In de NH kerk Beusichem zijn metingen verricht aan het binnenklimaat om dit vervolgens te toetsen aan de criteria mbt thermisch comfort. Tevens is de kerk opgenomen in een variantenstudie waarin effecten op het energieverbruik en de benodigde verwarmingscapaciteit onderzocht zijn.

 

Dit onderzoek is uitgevoerd tijdens mijn afstuderen aan de Technische Universiteit te Eindhoven, vakgroep FAGO.

Like ons op Facebook

Facebook Pagelike Widget

Volg ons ook op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin