Een uitgedroogde kerk

luchtvochtigheid

Inrichting

Een groot deel van de historie, het karakter en de charme van een kerkgebouw is terug te vinden in de inrichting. Denk aan het orgel, de houten banken en de vele, vaak heel oude, ornamenten. Stuk voor stuk zijn het onderdelen die we het liefst intact en onbeschadigd zien. Maar soms komt mogelijke beschadiging uit een onverwachte hoek… Hoe vaak heeft u al stilgestaan bij de relatieve luchtvochtigheid in het kerkgebouw?

Hygroscopisch

Veel natuurlijke materialen zijn hygroscopisch. Dat betekent dat ze vocht opnemen bij een verhoogde luchtvochtigheid en dat ze vocht afstaan bij een verlaagde luchtvochtigheid. Hout en leer zijn voorbeelden van natuurlijke materialen die van nature een bepaalde hoeveelheid vocht bevatten. Al snel na de oogst van deze materialen zullen ze een deel van dat vocht verliezen: dat noemen we het vrije vocht. Geen enkel probleem. Maar het vocht dat zich in de vezels van de materialen bevindt, het gebonden vocht, bepaalt voor een belangrijk deel de fysieke eigenschappen van het materiaal, onder andere de afmetingen. Neemt de hoeveelheid vocht toe, dan zwelt het materiaal en neemt de hoeveelheid vocht af, dan krimpt het. Als de relatieve luchtvochtigheid snel en vaak verandert, zorgt dat dus voor nogal wat beweging in natuurlijk materiaal. Die beweging zal vooral plaatsvinden aan de oppervlakte, terwijl de kern rustiger blijft. En dat creëert spanning. Die spanning kan zo ver oplopen dat materiaal zoals hout krom trekt of scheurt.

Uitdroging voorkomen

De relatieve luchtvochtigheid heeft veel invloed op de materialen in de kerk en kan zelfs leiden tot onherstelbare schade. Schade die we, zoals gezegd, willen voorkomen. Gelukkig is dat heel goed mogelijk. Door het binnenklimaat van een kerk binnen bepaalde grenzen te houden (bij het verwarmen en afkoelen), kunnen natuurlijke materialen beschermd worden. De houten gewelven hoeven niet te scheuren en het orgel blijft zuiver klinken. Voor een advies over luchtvochtigheid op maat komen we graag bij u op bezoek.

Wij zijn erg benieuwd naar de situatie in uw kerk. Is er uitdrogingsschade aanwezig in de vorm van gescheurd hout of leer? En zijn dat dan dunne objecten, of de grotere massieve objecten? U kunt uw reactie achterlaten in het reactieveld onderaan deze pagina.

Wilt u dit artikel delen met uw netwerk?

U kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn etc. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.