Vloerverwarming in een kerk

Vloerverwarming verdelerVloerverwarming

Verwarming met vloerverwarming bestaat uit zowel het verwarmen van lucht in de ruimte als stralingsverwarming. Doordat de vloer verwarmd wordt en een hogere temperatuur bereikt, zal er warmteoverdracht plaats vinden van de vloer naar de omgevingslucht.

Luchtstromingen

De lucht verkrijgt een hogere temperatuur en zal daardoor opstijgen. Het gevolg is dat er een vacuüm ontstaat dat plaats maakt voor koudere lucht uit de ruimte. In het grensgebied, waar de verwarmde vloer overgaat in een onverwarmde vloer, zullen meerdere luchtstromingen ontstaan. Enerzijds zal lucht uit de relatief koude omgeving naar het grensgebied stromen doordat verwarmde lucht opstijgt. Anderzijds zal lucht vanuit de verwarmde vloer naar het grensgebied stromen. Het resultaat is een luchtstroming die afhankelijk van de diverse luchttemperaturen gevormd wordt. Veelal gaat dit gepaard met diverse wervelingen. Hierdoor kunnen bezoekers, die zich aan de randen van deze gebieden bevinden, oncomfortabele luchtstromen ervaringen.

Uit ervaring weten we dat dit grensgebied tot circa 3 meter kan uitstrekken boven zowel het verwarmde als het onverwarmde vlak. In de onderstaande schetsen zijn drie situaties vormgegeven.

Scvloerverwarming1hets 1 is de situatie waarbij het vloerverwarmingsveld zicht uitstrekt over de gehele ruimte, van gevel tot gevel. Er zal hierbij zeker opwarming van de ruimtelucht plaatsvinden. De lucht zal over het algemeen ver boven de bezoekers mengen en ondefinieerbare luchtstromen veroorzaken. Hier heeft een bezoeker geen hinder van.

 

 

Schets 2 is de situatie waarbij er een onverwarmde strook bevindt tussen de koude gevel en de bezoekers. Er ontstaan hinderlijke luchtbewegingen op de grensgebieden van onverwarmde en verwarmde vloerdelen.

 

 

 

Schets 3 is de situatie waarbij er meerdere vloerverwarmingsvelden zijn aangebracht in de ruimte doordat bijvoorbeeld enkel de bankenblokken worden voorzien van vloerverwarming. Hierin zien we weer ongewenste luchtstromingen ontstaan die voor de nodige hinder kunnen zorgen.

 

 

 

Ons advies is daarom bij het gebruik van vloerverwarming om een gehele ruimte te voorzien van vloerverwarming, in plaats van enkel de gebieden die gebruikt worden om bezoekers te laten zitten. Bovendien is het zeer belangrijk om op voorhand te bekijken of het vloeroppervlak in uw kerk wel voldoende groot is om de benodigde verwarmingscapaciteit te leveren. Zonde om een grote investering te doen en naderhand nog koudeklachten te krijgen. Laat u daarom goed adviseren alvorens deze beslissing te nemen.

Wij zijn erg benieuwd naar de situatie in uw kerk. Heeft uw kerk vloerverwarming? Bereikt u daarmee het gewenste comfort? U kunt uw reactie achterlaten in het reactieveld onderaan deze pagina.

Wilt u dit artikel delen met uw netwerk?

U kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn etc. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie. Alvast bedankt hiervoor!

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.